Wat is duurzaam transport?

Duurzaamheid en transport, dat gaat toch niet samen? We weten dat het soms lijkt dat het tegenpolen van elkaar zijn. Goederenvervoer gebeurt nou eenmaal ook op grote schaal met fossiele brandstoffen en brengt de uitstoot van CO2 met zich mee. Natuurlijk heeft dit verhaal ook twee kanten, want in de transportsector valt er nog heel erg veel te winnen op het gebied van duurzaamheid.

Een groene toekomst

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de transportwereld in 2050 volledig duurzaam kan zijn. Om deze duurzaamheid tot stand te brengen, zouden andere vormen van brandstof kunnen worden gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een combinatie van elektriciteit en een andere brandstof, wat nu ook al veel in de auto-industrie gebeurt. Wanneer alle transporteurs tijd en moeite steken in het terugdringen van de CO2-uitstoot, moet duurzaamheid in de transportsector gerealiseerd kunnen worden.

Wat is duurzame logistiek?

In de logistieke sector valt nog veel te winnen, want vandaag de dag is er nog steeds veel schadelijke uitstoot in deze branche. Er kunnen tegenwoordig al veel kleine dingen worden gedaan om CO2-uitstoot te verminderen, namelijk:

  1. Ondernemen op een maatschappelijke verantwoorde wijze

MVO wordt tegenwoordig steeds belangrijker voor organisaties. In de logistieke sector kunt u bij MVO denken aan het voorkomen van leegstand van vrachtwagentrailers, efficiëntie in de route van de vrachtwagen, het werken zonder papier maar ook het ervoor zorgen dat er gelijkheid is in de lonen van de chauffeurs behoort tot MVO. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen, wordt duurzaamheid bij zowel de betrokken mensen als de planeet gestimuleerd.

  1. Focus niet alleen op brandstof

Brandstof is misschien wel het meest besproken item in de verduurzaming van het transport. Maar er zijn meer factoren die invloed hebben op de duurzaamheid in de transportsector. Zo kan het bijvoorbeeld goed zijn om van meerdere transportmodaliteiten gebruik te maken om duurzaamheid te stimuleren.

  1. Bundelen van krachten

Bij Jacobs Verhuizingen & Transport hebben we in de loop der jaren een enorm groot logistiek netwerk opgebouwd. Samen met hun, zorgen we er dagelijks voor dat we het transport voor meerdere opdrachtgevers regelen. Maar door dit netwerk kunnen we ook gemakkelijk leegstand van vrachtwagens voorkomen, wat weer bevorderlijk werkt voor de verduurzaming van het transport. Zeg nou zelf, het is toch zonde om met een vol geladen vrachtwagen naar polen te rijden en daarna met een lege weer naar Nederland te gaan? Door ons uitgebreide netwerk kunnen we dit voorkomen.

Neem contact op

Wilt u meer informatie over duurzaam transport? Of wilt u graag een offerte aanvragen? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.